Смяна и избор на главен счетоводител

В даден момент от съществуването на много фирми се стига до нуждата от смяна на главен счетоводител.

Причини за смяна на главен счетоводител

Причините за смяна на главен счетоводител могат да бъдат най-разнообразни и това може да не зависи от вас. Ето няколко идеи:

  • настоящият главен счетоводител напуска работа (напуска фирмата или счетоводната къща)
  • настоящият главен счетоводител излиза в майчинство/бащинство за дълъг период от време
  • не сте доволни от главният си счетоводител – не се справя с работата или с колегите
  • не сте доволни от главният си счетоводител – в дисциплинарно отношение
  • други причини, зависещи или независещи от вас…

Каквато и да е причината, едно е ясно – когато това се наложи, трябва да опитате да си осигурите плавен преход, който да осигури безпроблемно (откъм време и пари) замяна на съответния служител. Това ще ви даде възможност да се концентрирате на най-важното – на своя бизнес, вместо върху счетоводството

Кога е най-подходящото време за нов главен счетоводител?

Най-подходящото време за нов главен счетоводител е в началото на годината, след годишното приключване на фирмата. Това означава, че в периода март-юни са най-подходящите месеци за промяна. Това ще даде възможност на новия главен счетоводител да се концентрира върху новата година – да се сработи с колеги, да може да се направят нужните корекции в работата на счетоводния отдел или къща и да се изпълняват указанията на новия счетоводител. Това би гарантирало един добър и плавен преход.

Разбира се, понякога се случва така, че търсим главен счетоводител в най-неблагоприятното време – в края на календарната година, в месеците декември-февруари, преди да е завършила текущото годишно приключване. Това означава, че на главния счетоводител предстои тежко годишно приключване, с възможност за множество препятствия и затруднения.

Това естествено ще се отрази и на заплащането – в най-неблагоприятния период, заплащането е с около 20% по-скъпо, поради многото насъбрана работа. Ето защо ако имате възможност да се уговорите с досегашния си главен счетоводител за завършване на годишното приключване, то това би бил най-добрия подход.

Счетоводна къща, главен счетоводител или счетоводен отдел?

Кое е най-подходящо – счетоводна къща или собствен главен счетоводител или собствен счетоводен отдел? Отговорът на този въпрос е сравнително лесен, но управителят на фирмата трябва да вземе крайното решение. В период на развитие на фирмата, нормално е да възникне нуждата от преминаване от счетоводна къща към собствен счетоводен отдел. Обратното също е възможен вариант, ако по една или друга причина настоящият главен счетоводител напуска и сметнете за по-лесен прехода към счетоводна къща, за която имате данни, че се справят добре с работата.

Освен чисто финансовите показатели, има и нещо друго – нещо много важно! Когато имате свой счетоводен отдел или главен счетоводител, вие осигурявате работни места и вие трябва да мислите за тези хора и в бъдеще. Това е една отговорност, която малки фирми упорито отлагат във времето, докато имат други варианти. Поемането на тази отговорност е важно и ние ви съветваме да го правите, когато времето настъпи, тъй като освен чисто финансовия аспект – това е и един акт на човечност! Все пак счетоводителите сме странни хора, но сме хора… поне повечето от нас… 🙂

Как да изберем главен счетоводител?

Изборът на главен счетоводител е строго индивидуален за дейността на съответната фирма (фирми). Ако вашата дейност е специфична, за вас ще бъде важно счетоводителят да има нужните знания и счетоводен ОПИТ (умения)! Понякога може да се получи така, че да имате избор измежду няколко подходящи кандидати или пък обратното – нито един подходящ кандидат. И двата варианта са неприятни, защото дори когато имате избор – можете да направите грешен избор. Но така или иначе, вие не се омъжвате/жените за вашия счетоводител (разбира се, има и изключения), така че важното е да опитате да изберете счетоводител с подходящите знания, умения и опит в данъчното законодателство, който да си върши добре работата и да ви позволи да се концентирате върху бизнеса си.

Ако имате въпроси, можете да ги зададете като коментар или да се свържете с нас. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *