Как България се превърна във водещ IT хъб на Балканите и в Европа

Още през 80-те години на миналия век България си печели прозвището „Силициевата долина“ на Източния блок благодарение на висококачественото производство и износ на компютърни технологии. От процесори и хард дискове до индустриални роботи, държавата произвежда близо половината от всички компютърни устройства на Балканите.

Няколко десетилетия по-късно България отново се появява на челните места в технологичните класации, наричана „IT hub на Балканите“. През 2015 г. световно известното списание за бизнес и финанси Forbes поставя София сред 10-те най-добри градове в света за развиване на стартъп бизнес. Като основни фактори за големия потенциал, от Forbes изтъкват ниските данъци и бързината на интернета в столицата. Минималният размер стартов капитал за откриване на фирма и ниският данък върху доходите значително улесняват стартирането и развиването на бизнес у нас. Тези благоприятни фактори привличат предприемачи и водещи световни компании в сферата на технологиите като HP, Microsoft, IBM, PokerStars и дори Facebook, да отворят свои офиси в София.

Това превръща България и във водеща дестинация за предоставяне на т.нар. аутсорсинг услуги. Според американската компания за проучвания Clutch, страна ни се нарежда в топ 5 в света и на първо място в Източна Европа в тази сфера. Същото място ни отрежда още през 2014 г. и консултантската компания AT Kearney в известното си ежегодно проучване за предоставяне на глобални услуги Global Services Location Index. Но високият интерес към България далеч не се изчерпва само в сферата на аутсорсинга.

Според Cisco България държи 3-то място в Европа и 10-о в света по брой сертифицирани IT специалисти. Добрите умения в съчетание с високото качество на работа, сравнително ниските цени за бизнеса и добрата географска локация се превръщат в истински печеливша комбинация.

„Ако искате първокласни математици, опитайте да потърсите в България“, казва Уилиям Фицсимънс от Харвард.

Дигитализацията има своето отражение не само на пазара на труда, но и във всеки един аспект от ежедневието ни. Информационните технологии в България носят съществена промяна за икономиката, бизнеса и за самите хора, за начина им на обучение и развитие. Все повече учебни заведения включват в програмата си IT курсове, което прави хората от всякакви възрасти все по-конкурентно способни на технологичния пазар. Българската асоциация на софтуерните компании (BASSCOM) подчертава още, че в икономическо отношение софтуерната индустрия се отличава с по-висока добавена стойност в сравнение с редица други сектори в страната.

Българските специалисти се отличават и с висока степен на новаторство и предприемчивост, което спомага не само за привличането на чуждестранни, но и за създаването на местни технологични стартъп компании. Българският иновационен център (Bulgarian Innovation Hub) способства за развитието на местни компании и предприемачи на пазара в САЩ, като организира срещи с потенциални клиенти, партньори и инвеститори. „Идеята е да промотираме страната ни като технологична дестинация на международните партньори в Долината“, обяснява изпълнителният директор на BIH Павлина Янакиева.

Сред успешните примери за български иновации, които се налагат в световен мащаб, е технологията за визуалиция на 3D изображения V-Ray. Тя е продукт на българската компания Chaos Group и представлява нов начин за рендериране (визуализиране на компютърна графика) на триизмерни изображения във възможно най-реалистичен вид и към момента е водеща технология при създаване на архитектурни 3D модели.

Забележителен напредък на родна почва отбелязват и все по-популярните финтех компании. Най-просто казано те представляват прилагане на технологичните иновации в сферата на финансите и финансовите услуги. Те са модерната алтернатива на традиционните финансови институции, като предлагат на потребителите по-евтини, бързи, удобни и гъвкави услуги. България отново е лидер в Източна, а и в Централна Европа, по брой компании в тази сфера, като по последни данни те наброяват 70. Те предлагат иновативни за българския и световен пазар решения и голяма част от тях вече са доказани извън границите на държавата. През 2018 г. беше основана и Българската финтех асоциация, която да обедини обществото от компании, да представлява техните интереси и да способства за установяването на България като Финтех хъб в региона.

В страната ни вече се проведоха и две издания на конференцията Fintech Summit, която ежегодно ще събира представители на индустрията, които да говорят за новостите и тенденциите на пазара в регионален и глобален мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *