Парламентарната бюджетна комисия отхвърли намаляването на лимита за плащане в брой

Парламентарната бюджетна комисия отхвърли намаляването на лимита за плащане в брой и така лимитът остана непроменен на 10 000 лева. Всички плащания над сумата от 10 хиляди лева, задължително трябва да се правят по банков път.

Гласуваното предложение беше за намаляване на прагът за плащане в брой от 10 хиляди лева на 5 хиляди лева. Миналия месец бе тиражирана версията за първоначално намаляване на този праг на 5000лв. от 1 януари 2018г. и последващо намаляване до драстичните 1000лв. от 1 януари 2019г.

Предложението за намаляване на лимитът за плащания в брой (в кеш) се обсъжда като мярка за борба със сивата икономика, но според икономистът Красен Станчев от институт за пазарна икономика, таванът на кешовите плащания няма да свие сивата икономика. Според него най-същественото при укриването на данъци е затварянето на очите за големите измами – при фирмите, регистрирани по ДДС. „За последните 20 години във всички измами, които са открити с Данък добавена стойност, почти винаги има някакво участие на данъчната администрация“, каза Красен Станчев. Според него въвеждането на таван на кешовите плащания в България е безсмислено, защото сивата икономика така или иначе се свива през последните години. Правителството, обаче, трябва да отчете дейност пред ЕС, за да покаже, че се бори с нея, каза още икономистът.

Независимо дали сега или в бъдеще тази мярка бъде приета, това няма да се отрази пряко върху цените за счетоводно обслужване и услуги за нашите клиенти. Все пак ако имате въпроси, ние сме на разположение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *