Минималната работна заплата вече е 510лв. Осигуровките също се вдигат.

ЧНГ! Желаем здраве, бизнес и фискални успехи, и по-добър живот през новата 2018 година, за всички близки, приятели, клиенти и посетители!

Минималната работна заплата вече е 510лв от 1 януари 2018г.

Осигуровките също се вдигат:

  • Осигурителната вноска за пенсия се повишава с 1% до 19.8% (за трета категория труд).
  • Минималните осигурителни прагове се повишават за различните икономически дейности, което засяга само тези, които са на минималния праг.
  • Минималният осигурителен доход (за самоосигуряващи се) се повишава до 510лв, колкото е минималната работна заплата.

Все пак има и няколко добри новини за хората в България. Майчинските за втората година се повишават с 40лв. до 380лв. – не е много, но все пак не са замразени.

Безработните ще получават минимално по 9лв./ден (от около 7+лв.), но за сметка на това увеличение, се въвеждат по-строги условия за получаване на обезщетение за безработица, което ще ограничи правата на много хора и те няма да получат обезщетение или ще получат за по-кратък срок. Новите изисквания са да имате осигуряване за 12 месеца (досега се изискваха 9м.) от последните 18 месеца. Срокът за получаване на обезщетение също е орязан – за да получавате по-дълго време обезщетение, трябва да имате по-голям стаж – т.е. реално ще получавате обезщетение за безработица за 1-3 месеца по-кратък срок.

Още веднъж – Спорна и успешна 2018 година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *