НАП съобщава за отлагане на датата за подаване на осигурителни декларации 1, 3, 5 и 6

Националната агенция за приходите (НАП) съобщава за отлагане на датата за подаване на осигурителни декларации 1, 3, 5 и 6:

  • Декларация образец № 1 „Данни за осигуреното лице“
  • Декларация образец № 3 „Данни за здравно осигуряване на лица, осигурени от държавния бюджет“
  • Декларация образец № 5 „Авансово внесени социални и здравноосигурителни вноски“
  • Декларация образец № 6 „Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ“

Причина са изменения в подзаконовата правна уредба, които предстои да бъдат публикувани. Не става обаче ясно, защо се чака нещо бъдещо и няма ли текущи закони, по които да се подават тези декларации?

Обновяване 1: В допълнително съобщение, публикувано на уеб сайта на НАП, се съобщава, че се очаква в часовете след 9:00ч. на 5 февруари 2021г., порталът за електронни услуги да започне да приема забавените осигурителни декларации (които следва да се подават от фирми и физически лица), защото тогава се очаква да бъдат публикувани в Държавен вестник вече приети изменения в подзаконовата правна уредба.

Изглежда, техническият екип на електронната платформа на НАП вече са разработили новите промени и само чакат те да бъдат законово публикувани, за да го активират. Обаче поради това избързване, 4-5 дни задължените лица не успяват да подават своята декларация по досегашните правила. Би могло да се очаква претоварване на платформата и сървърите на националната агенция за приходите в следобедните часове на 5 февруари 2021 (петък).

Уви, няма какво да направим за да забързаме процеса, така че ще трябва да почакаме още ден, два или малко повече…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *