Фалшиви имейл инвестия и съобщения от НАП

С наближаването на крайният срок за подаване на годишните декларации към НАП, зачестяват случаите на фалшиви имейл известия и съобщения от НАП. В писмото има прикачен файл, който не е ясно какво прави и ви съветваме да не отваряте. Ако имате съмнения – консултирайте се с вашия компютърен (ИТ) администратор, който ще знае как безопасно да провери съдържанието на файла или файловете.

В общия случай съобщението гласи:

Уважаеми госпожи и господа,

Национална агенция по приходите (НАП) напомня за промени в регламента и периодите за подаване на декларации в НАП. Необходимо е да се запознаете с нововъведенията с цел спазване на всички срокове. Напомняме, че в случай на данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.

Внимание!
Всички подробности касаещи изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл.

Национална агенция за приходите.

Трябва да знаете, че имейлът от който се изпращат тези съобщения може да не е съществуващ, както и може да е подменен, а може дори да бъде от ваше име! Може би дори е възможно да бъде от името на НАП, но пак да фалшив имейл с вирус към него! Просто внимавайте много и не бързайте да отваряте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *